​Chia semínka jsou ferari mezi zdravými potravinami

24. března v 21:12

Chia jsou semínka šalvěje hispánské, řadí se mezi tzv. superpotraviny a právem tam patří. Toto hrdé označení jim nelze upřít. Třeba proto, že při dietě pomohou od pocitu hladu, diabetikům vylepší hladinu cukru a zabrání stárnutí. Zařaďtě je i vy do svého jídleníčku, nebudete litovat.

Chia jsou semínka šalvěje hispánské, řadí se mezi tzv. superpotraviny a právem tam patří. Toto hrdé označení jim nelze upřít. Třeba proto, že při dietě pomohou od pocitu hladu, diabetikům vylepší hladinu cukru a zabrání stárnutí. Zařaďtě je i vy do svého jídleníčku, nebudete litovat.

Už Aztékové jim prý vděčili za pevné zdraví, fyzickou kondici a schopnost podávat až extrémní výkony. I dnes je sportovci konzumují pro zlepšení déletrvajícího výkonu a dodání energie. Navíc chia semínka pozitivně ovlivňují mozkovou a srdeční činnost. Důvodů, proč je jíst, je hned několik a jsou opravdu pádné. Obsahují hodně vlákniny, čili se budou líbit vašim střevům. Velké množství obsažených nenasycených mastných omega-3 kyselin má pozitivní vliv na srdce a cévy, nervy, imunitu, zlepšuje paměť a soustředění. Snižuje hladinu zlého cholesterolu. V chia je omega 3 asi třikrát víc, než obsahuje sója. Jsou zdrojem vápníku, kterého obsahují asi pětkrát víc než mléko. Najdete v nich i dvojnásobek draslíku než v banánech nebo asi třikrát víc železa než ve špenátu.

Chia semínka obsahují i fosfor, zinek a magnesium, ale i bór, který posiluje buněčné stěny, je nezbytný pro stavbu pojivových tkání a kostí. Bohatá jsou i na vitaminy skupiny B, vitamin A, C a E. I proto jsou silným antioxidantem, který s vámi bojuje proti příznakům stárnutí. Protože jsou bohatým zdrojem bílkovin (ve 100 g je kolem 20 g bílkovin), hodí se i do jídelníčku vegetariánů. Semínka jsou schopna navázat vodu až do dvanáctinásobku svého objemu. Tím vytvoří hustý gel, který působí pozitivně na trávení.

Navíc hydratuje organismus a umožní vám lépe snášet fyzickou zátěž. Při trávení chia semínka zpomalují přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, tělo tak může přijímat energii z potravy postupně a lépe ji využít. Snižují pocit hladu při dietě a slabilizují hladinu cukru, což je skvělé při cukrovce. Snadno se uchovávají, nežluknou a mají dlouhou trvanlivost – a to právě díky vysokému obsahu omega-3, které chrání vitaminy před oxidací.